Hoe kun je bioinformatica studeren?

 

 Als je de vorige pagina (Wat is bioinformatica) hebt gelezen dan zal het je duidelijk zijn dat bioinformatici terecht kunnen in de IT, bij medicijnen, in de chemie, de biologie, etc. Dat houdt in dat een bioinformaticus altijd ten minste twee dingen moet beheersen, bioinformatica en nog iets.
  1. Met "nog iets" bedoel ik kennis van het veld waarin de bioinformaticus werkt. Een bioinformaticus in een ziekenhuis heeft waarschijnlijk medicijnen of gezondheidsleer gestudeerd. Een bioinformaticus die diagnostische kits maakt voor bloed onderzoek komt waarschijnlijk uit de moleculaire biologie. En een bioinformaticus die de IT in gaat komt vaak oorspronkelijk bij de informatica afdeling vandaan.

  2. Wat al deze bioinformatici gemeen hebben is hun achtergrond in de bioinformatica. Ze hebben geleerd om dingen uit meerdere velden te combineren, en ze kunnen met een computer omgaan. Een bioinformaticus heeft een brede interesse, en werkt meestal graag in teams waar specialisten op meerdere gebieden samenwerken om echte problemen op te lossen. Wat de bioinformaticus leert in het bioinformatica deel van zijn studie is de analyse van biologische data zoals sequenties van DNA of eiwitten; hij/zij leert over algoritmes zoals neurale netwerken waarmee patronen herkend kunnen worden; en speciale aandacht zal geschonken worden aan het zien van verbanden tussen dingen die je eerder hebt moeten leren maar waarvan het nut misschien niet altijd meteen even duidelijk was.

Een lab van een bioinformaticus bestaat uit:

 

mary

 

 

 

 

.. een computer en

 

 

 

 

 

 

karen

 

 

 

 

 ... een nat lab,

 

 

 

 

 

en alles daar tussen in. En wat nu zo leuk is, de Radboud Universiteit Nijmegen heeft dat allemaal, en staat klaar om het jullie ter beschikking te stellen.

 

Welke achtergond heb je nodig?

Achtergrond

Je kunt bioinformaticus worden vanuit zo'n beetje elke denkbare achtergrond. Voor sommige richtingen zijn er echter wel een paar vakken verplicht als je bioinformaticus wil worden. Het is wel nuttig als je op de middelbare school een typisch B pakket hebt gekozen. Maar afstuderen met gemiddeld een 9 of zo is niet nodig. Het is veel

belangrijker dat je erg nieuwsgierig bent, en niet bang om iets nieuws te proberen. En iedereen moet toch wel aardig met de computer om kunnen gaan. Een allergie voor computerschermen of angst voor een muis helpt natuurlijk niet als je bioinformatica wilt gaan doen!

Instromen

Je studeert bioinformatica vanuit een andere richting. In de eerste jaren krijg je dan een paar weekjes echte bioinformatica, maar het echte werk begint pas in de keuze vakken fase. En dat is nu juist het leuke van bioinformatica, je kunt er alle kanten mee op. En het is natuurlijk reuze interessant om als medicus een paar maanden met een wiskundige samen te mogen werken, of als bioloog met een chemicus. Bioinformatica maakt dat allemaal mogelijk.

Wat diepgaandere informatie over de instroomrichtingen vind je op de onderwijspagina's van de Radboud Universiteit Nijmegen en bij de webpagina's van de studierichtingen:

Je kunt bioinformatica bijvoorbeeld studeren vanuit:

plate_karen 

 

 

 

... de moleculaire biologie;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

student1

 

 

 

 

 

.. de scheikunde;

 

 

 

 

 

 

 

 

student2

 

 

.. de voedsel chemie;

 

 

 

 

 

 

 

 

growth

 

 

 

 

 .. de plantkunde;

 

 

 

 

 

 

boat

 

 

 

 

 .. de marine biologie;

 

 

 

 

 

 

 

 

kidsmart

 

 

 

 .. je computer interesse;

 

 

 

 

 

 

 

 

remanuf

 

 

 

of je computer interesse.

 

 

 

 

 

 

 

Tot ziens in Nijmegen!


Gert Vriend


back