Bioinformatica voor VWO

Bioinformatica is een nieuw gebied voor Nederlandse universiteiten. Het is dus moeilijk voor studenten om op de middelbare school aan een leraar te vragen wat bioinformatica eigenlijk inhoudt. Bioinformatica is een jong vak. Het is dus nog erg dynamisch. Elke maand gebeurt er wel iets nieuws. Bioinformatica studenten met een erg nieuwsgierige, op onderzoek ingestelde geest kunnen zelf ook nog veel bijdragen aan de ontwikkeling van dit gebied. Er is nog zo veel te doen dat er vast ook nog wel iets bij zit wat leuk is voor jou, en toch nog helemaal nieuw.

Deze WWW pagina's zijn bedoeld om aan jullie uit te leggen wat bioinformatica nu eigenlijk is, en hoe je het in Nijmegen kunt studeren. Je vindt er onder andere het antwoord op de volgende vragen:

Bioinformatica lesmateriaal voor VWO

Het CMBI heeft verschillende soorten lesmateriaal voor VWO-leerlingen:

 

Op bioinformatica-in-de-klas  is veel materiaal te vinden. Hier kun je o.a. een compleet CSI-practicum doen, dat je ook op je eigen school kunt ontvangen (zie www.dnalabs.nl , onder Speur surfend in je genen). Maar er is ook een opdracht over een oogziekte. Tevens vind je er ideeën voor profielwerkstukken en je leert er ook hoe je naar 3D structuren van eiwitten kunt kijken. 

 Op Mol4D:Moleculen in Beweging   vind je lesmodules over stereochemie, biochemie, polymeerchemie en spectroscopie. In de modules is gebruik gemaakt van de Chime plugin en Jmol applet om ruimtelijkestructuren van moleculen weer te geven, waar mogelijk met animaties van reacties, vibraties of conformatieveranderingen. Beweging dus! Het materiaal is ook beschikbaar op CD-ROM, zodat het zonder internetaansluiting gebruikt kan worden.

 Daarnaast doen wij vaak mee aan voorlichtingsactiviteiten en daarvoor is o.a. het volgende materiaal beschikbaar:

Waar krijg je meer informatie?

Als je geïnteresseerd bent in de bovenstaande onderwerpen, dan ben je natuurlijk altijd welkom op de Radboud Universiteit Nijmegen. We houden regelmatig open dagen en studenten voorlichtingsdagen. Voor verdere informatie kun je terecht bij het CMBI secretariat .